Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Caravana Jocurile Științei ajunge la Tulcea

  • Caravana Jocurile Științei pregătește o întâlnire cu știința copiilor, profesorilor și părinților în Tulcea, în perioada 7–25 mai 2018, la Casa Avramide
  • În cadrul proiectului vor fi organizate gratuit ateliere interactive și experimente pentru grupurile școlare, iar 12 profesori de chimie vor primi câte o trusă de experimente pentru laboratorul din clasă

Tulcea, 23 aprilie, 2018: Copiii, profesorii și familiile vor putea pătrunde în lumea fascinantă a științei în cadrul Caravanei Jocurile Științei – proiect național care își propune să prezinte latura practică a științei prin exponate interactive, ateliere și experimente.

Caravana Jocurile Științei Tulcea se va desfășura la Casa Avramide, ICEM Tulcea, în perioada, 7–25 mai și este organizată de Asociația Pro Cunoaștere în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, Institutul de Cercetări Eco‑Muzeale „Gavilă Simion” Tulcea (ICEM) și Orășelul Cunoașterii din București.

Proiectul se adresează în special copiilor cu vârste între 4 și 16 ani și își propune să stimuleze interesul pentru știință prin creșterea gradului de acces la metodele de educație non formală.

Caravana Jocurile Științei cuprinde un mini science center, constând într‑o galerie formată din 35 de exponate interactive care ilustrează în mod distractiv legi din fizică – optică, mecanică, electricitate, echilibru etc. –, matematică, geografie, logică etc. Galeria expozițională a science center‑ului cuprinde exponatele‑joc prin care copiii vor înțelege aplicabilitatea anumitor legi ale opticii, cum funcționează electricitatea, ce formă pot avea sunetele, densitatea lichidelor și multe alte fenomene interesante care pot fi explicate cu ajutorul științei. Printre atracțiile expoziției se vor regăsi diverse jocuri de IQ, Banca Muzicală, Pianul din linguri, Turnul din Hanoi, Oglinda distorsionată, instalație interactivă pentru teorema lui Pitagora, Kaleidoscop etc.

Accesul în expoziție este 12 lei, iar pentru grupurile organizate se va face programare la numărul de telefon 0723 390 449.

Ateliere interactive gratuite pentru grupurile de copii

În cadrul Caravanei Jocurile Științei vor fi organizate și ateliere interactive pentru grupurile școlare. Atelierele sunt structurate în funcție de vârsta copiilor, au durată între 0,5 și 1,5 h și abordează teme de fizică, chimie, matematicăAteliere disponibile:

Fizică și Chimie Distractivă, 710 mai – recomandat copiilor de gimnaziu și liceu. Realizate cu sprijinul BASF, atelierele de fizică și chimie distractivă vor cuprinde experimente care vor acoperi două domenii foarte actuale: Reciclarea și Știință în sprijinul naturii. Astfel, elevii vor putea înțelege din experimente cum putem recicla unele materiale extrem de folosite în zilele noastre, cum pot fi transformate reziduurile în biocombustibil sau cum putem purifica aerul.

În cadrul Caravanei Jocurile Științei Tulcea, 12 profesori de chimie vor primi o Trusă de Experimente pentru laboratorul din școală. Trusele conțin un set de substanțe și materialele necesare efectuarea a 20 de experimente în clasă și sunt realizate cu ajutorul BASF.

Atelierele pentru copiii de grădiniță și elevii de ciclu primar, 1125 mai

  • Iluzia optică sau cum ne păcălesc simțurile (copii 4–7 ani) – atelierul își propune să explice legile opticii și invită copiii să înțeleagă cum apar iluziile optice.
  • Robotul echilibrist (copii 8–10 ani) – copiii se vor familiariza cu noțiuni de echilibru, centrul de greutate, și vor experimenta și testa cu ajutorul unui roboțel.
  • Moara de vânt (copii clasa a V‑a) – vom face o incursiune în istoria și mecanismul morii de vânt. Atelierul va ajuta copiii să‑și construiască propria moară de vânt.

În cadrul atelierelor copiii vor putea înțelege diverse legi ale științei, experimentând sau lucrând la un proiect propriu. Atelierele se adresează doar grupurilor organizate, iar accesul se face pe bază de programare la numărul de telefon 0723 390 449.

Caravana Jocurile Științei Buzău este sprijinită de Cris Tim, Orange România, BASF, Radio România Cultural și Revista Știință și Tehnică.

Despre Asociația Pro Cunoaștere

Înființată în 2015, Asociația Pro Cunoaștere este un răspuns la nevoia comunității de activități educaționale și recreative alternative, din domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), și care se adresează copiilor de toate vârstele.

Asociația desfășoară programe de învățare prin intermediul jocului, organizează evenimente științifice menite să stimuleze curiozitatea și spiritul competitiv al copiilor, expoziții/târguri de promovare a educației prin joacă pentru copii/părinți, proiecte și programe cu caracter cultural, artistic, educativ pentru profesori.

Peste 5.000 de copii, cu vârste între 4 și 14 ani, au beneficiat de atelierele interactive oferite de Asociația Pro Cunoaștere.

Despre Orășelul Cunoașterii

Orășelul Cunoașterii este primul muzeu interactiv din România dedicat științei, care își propune să împrietenească copiii cu științele, prin joc, să le explice lumea într‑un limbaj simplu și amuzant. Distribuit în 8 zone de interes, Orășelul Cunoașterii transpune în practică noțiuni din matematică, fizică, chimie, optică, geografie, prin cele aprox. 100 de exponate interactive. Orășelul Cunoașterii este un spațiu dedicat atât copiilor începând cu vârsta de doi ani, cât și adulților. Înființat în 2014, în Orășelul Cunoașterii au fost peste 50.000 de vizitatori și s‑au organizat peste 1.000 de ateliere pe diverse teme de știință.

 

Informații suplimentare și detalii:

Victoria Donos

PR Caravana Jocurile Științei

E-mail: victoria.donos@gmail.com; tel. 0721 816 772

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *